Despre Trei Mușcate

Prima casă din localitatea Slobozia-Duşca pe lângă care nu poţi trece fără s-o remarci este a familiei Duda. O casă modernă cu faţada de culoare galbenă şi temelia placată cu piatră de râu, cu balcoane pline cu flori multicolore, situată în mijlocul unei grădini, înconjurată cu sere de flori şi o curte amenajată după designul gazdei.


Porţile larg deschise, mirosul florilor parcă te îndeamnă să intri în curte  fără a cere permisiunea cuiva. „Intraţi, intraţi!”, ne îndeamnă glasul unei femei, aflată în mijlocul unui grup de oameni care şi-au ales flori pentru casă. Cu o voce blândă şi amabilă, gospodarii casei cu flori ne îndeamnă să ne alegem flori şi să luăm loc la terasa din faţa casei înconjurată cu panere din lozie pline cu sulfine, pelargonii curgătoare, petunii de diferite nuanţe de mov.


D-na Valentina Duda povesteşte că şi-a început afacerea din nevoie, pentru că după facultate nu a reuşit să se angajeze undeva. Destrămarea URSS îi mobilizase pe slobozeni la construcţia serelor. Oamenii harnici şi gospodăroşi cultivau legume şi răsad, familia Duda nu rămânea în urmă.
Totul a început de la o seră mică, unde cultiva răsad de roşii, ardei, castraveţi pe care îl vindea colegilor săi, un grup de la universitate.  „Aveam un contract cu ei, creşteam la un milion de fire de răsad. Mă descurcam, mă susţineau şi părinţii”, spune D-na Valentina.


Paralel cu aceasta, prin intermediul colegilor de facultate, a făcut cunoştinţă cu un neamţ care i-a propus să crească seminţe de flori anuale. Astfel o perioadă a exportat seminţe de flori în Germania. „Clima nemţilor era prea umedă, dar a noastră, potrivită. Pentru neamţ era mai convenabil să cumpere seminţe de la noi decât din Germania, având şi un magazin specializat în acest domeniu”.


Seminţele pentru Germania au înflorit în Moldova
Totul a mers bine până într-o zi, când germanul s-a îmbolnăvit. „Rămăsese multă sămânţă la mine şi nu aveam ce face cu ea. Căutam soluţii. Atunci mi-a venit ideea de a creşte flori şi a le comercializa înflorite în ghivece, pentru decorarea caselor, clădirilor cu menire socială din diferite localităţi. Aşa cum se practică de mulţi ani în Europa”, povesteşte cunoscuta florăreasa.
Majoritatea varietăţilor de flori le are de pe timpul când avea contract cu Germania. Astfel, seminţele de flori care n-au plecat în Germania au rămas în Moldova. Au trecut opt ani de când florile au devenit pasiunea ei. „Şi teoria ajută, dar practica spune totul. Am luat multe idei de la tatăl meu. Disciplina şi cerinţele pentru creşterea oricărei plante trebuie respectate, numai atunci ai roade”, îşi aminteşte Valentina vorbele părintelui. Cultivă flori anuale şi multianuale, cele din urmă nu necesită mare îngrijire, „cel mai greu este să le cultivi pe cele anuale. Petunia, sulfina, pelargonia sunt plante foarte capricioase, pe care le udăm cu preparate speciale ca să se menţină mereu înflorite”, ne destăinuie din secretele sale.


O zi de primăvară hrăneşte un an
Se trezeşte zilnic la ora patru dimineaţa şi merge la culcare abia la miezul nopţii, uneori şi mai târziu, atunci când vinde flori. Seamănă seminţele de flori pe 15 decembrie ca să fie înflorite pe 1 mai. Face focul toată iarna şi menţine temperatura în sere. „Semănăm în lădiţe seminţele de flori, apoi le transferăm în casete, la urmă în ghivece. Este o muncă enormă, dar nu-mi închipui să fac altceva. Toţi au nevoie de flori, amenajări”, ne explică femeia.
Mulţumeşte zilnic Domnului pentru ceea ce face. Are succes la  comercializat flori şi o cunosc toate satele din raionul Criuleni şi dincolo de hotarele lui. Spune că este foarte greu de lucrat în domeniul agriculturii. „Temperaturile au fost ridicate primăvara devreme, apoi brusc au scăzut, dar asta dăunează florilor”, zice florăreasa.
De la ea aflăm că în fiecare an preferinţele cumpărătorilor de flori diferă. Într-un an nu ajung pelargonii, în altul sulfine. Florăreasa spune că florile se aleg mai mult după culori, cea mai preferată fiind culoarea mov de diferite nuanţe. „De-aş putea telefona Domnului ca să ştiu câte flori să cultiv şi ce soiuri vor fi cele mai întrebate”, zâmbeşte Valentina Duda.


Flori de culoare mov
În fiecare an reuşim să vindem marfa. „Dacă rămân flori nevândute, merg pe la orfelinate, biserici unde facem amenajări gratis şi asta ne face o deosebită plăcere. Avem o biserică în Criuleni pe care o asiguram cu flori diferite în fiecare an”, se confesează femeia. Comunicarea directă cu potenţialii cumpărători au făcut cunoscută floraria noastra in  toate satele din raion şi dincolo de Nistru. Desi ne aflam la 28 km, in apropiere de  Chișinău avem și multi cumpărători din oras.

Adesea se întâmplă să avem şi vizitatori ocazionali. „Se opresc şi, frapaţi de frumuseţea curţii şi a florilor, cer permisiunea de a le a admira”.

 

Contactați-ne
068 092952 Dumitru
069 717108 Valentina

treimuscate@gmail.com